مهمترین ویژگی صورت زیبا هماهنگی و تقارن بین اجزای آن مانند بینی، چشم، گونه و … در دو نیمه ی راست و چپ آن است. بین این اجزا بینی از همه برجسته تر می باشد و به دلیل وجود در مرکز صورت بسیار حائز اهمیت است و در صورت برخورداری از تقارن در صورت زیبایی خاصی ایجاد می کند. در نمای روبرو بزرگترین خصوصیت بینی صاف بودنش است و اگر کمی به چپ یا راست منحرف باشد نظر بیننده را به آن سمت جلب می کند و از هماهنگی و زیبایی بینی و چهره می کاهد.
منظور از بینی کج، متمایل بودن بینی به چپ یا راست است به گونه ای که خط فرضی که از بالا به پایین صورت وصل می شود و صورت را به دو نیمه تقسیم می کند، زاویه داشته باشد. بینی کج یا پیچ خورده انحراف دارد و گاهی حالت کمانی یا سینوسی دارد.
از علل کجی بینی می توانیم به وارد شدن ضربه به بینی و موضوع وراثت اشاره کنیم. ضربه مهمترین و رایج ترین علت کجی بینی است. بینی از بدو تولد همیشه در معرض ضربه می باشد. کودکان ممکن است به دفعات دچار ضربه به صورت و بینی شوند. به علت اینکه استخوان بینی مثل سایر استخوانهای بدن در کودکان نرمتر از بزرگسالان است، احتمال دارد ضربه موجب شکستگی کامل نشود و فقط ترک به وجود بیاورد که در معاینه و رادیوگرافی مشخص نباشد. هنگام وارد شدن ضربه به بینی امکان صدمه به مرکز رشد استخوان و غضروف وجود دارد که در این صورت اختلالاتی در این ناحیه به وجود می آید و موجبات کجی و پیچ خوردگی بینی در زمان بلوغ را فراهم می آورد. ضربه در بزرگسالان نیز باعث شکستگی و انحراف می شود اما از آنجایی که رشد استخوان و غضروف کامل شده است میزان اختلالات کمتر است.
از موارد نادری که باعث کجی بینی می شوند می توان به بیماریهای سل، جذام و نیز مصرف موادی مانند کوکائین اشاره کرد که با نابود کردن بخشی از استخوان یا غضروف این عارضه را ایجاد می کنند.
کجی بینی باعث اختلال در تنفس می شود که می تواند باعث خشکی دهان ، سردرد و مشکلات دیگر باشد . در این مورد فرد ممکن است دچار سینوزیت و خرخر کردن در شب شود . تیغه ای که موجب تقسیم بینی به دو قسمت می شود نقش مهمی در ظاهر بینی دارد . این تیغه در صورتی که دچار آسیب گردد در تنفس مشکل به وجود می آید .
این بیماری به راحتی قابل تشخیص می باشد و جراح بینی می تواند آن را مشاهده کند . ولی در برخی موارد تشخیص آن دشوار بوده و نیاز به سی تی اسکن می باشد . با توجه داشت که اگر این مشکل برای کودکان پیش آید تشخیص باید دقیق تر صورت بگیرد . از جمله مواردی که باید آن را بررسی نمود به انحرافی که در تیغه میانی بینی وجود دارد و همچنین عدم تقارن در ظاهر بینی می باشد .
این عمل اگر در کودکان باشد باید با نهایت دقت انجام شود . همجنین باید به بیماران اطلاع داد که ممکن است تمام مشکلات این بیماری با جراحی بر طرف نگردد و یا حتی بیمار نیاز به جراحی دوم داشته باشد .
این احتمال در تمام موارد وجود دارد . زیرا ممکن است بر اثر حافظه بافتی بعد از مدتی بافت ها به شکل اولیه خود باز گردند ، ولی اگر جراحی با دقت بالا انجام شود احتمال برگشت به حالت اولیه بسیار کاهش می یابد .
اگر این مسئله در فرد شدید باشد و موجب اختلال در تنفس بیمار شود در هر سنی با تشخیص جراح بینی می تواند عمل بینی را انجام دهد . ولی اگر به شکل جدی نباشد می توان تا دوران بلوغ فرد صبر کرد .
برای درمان کجی بینی تنها راه موجود عمل جراحی انحراف بینی است. اگر کجی بینی در اثر ضربه حاد به وجود آمده باشد، جا انداختن و گچ گرفتن کافی است. اگر یک بینی مدت زیادی از کج شدنش گذشته باشد عمل رینوپلاستی را سخت می کند. جراح پس از بررسی وضع خارج و داخل بینی با هدف بهبود تنفس و ظاهر بینی دست به عمل جراحی می زند. وظیفه ی او این است که پیش از عمل جراحی طرحی برای اصلاح و ترمیم ضایعات بینی داشته باشد. نحوه ی جراحی این مدل بینی با سایر بینی ها تفاوتهای زیادی دارد که عمده ترین آن رسیدگی به وضع تیغه ی بینی است که بعضی اوقات باید با گرافتهای غضروفی ترمیم شود. جراح باید در عین حال که کجی و پیچ خوردگی بینی را اصلاح می کند، استحکام آن را نیز برای سالهای متمادی تضمین کند.
در این نوع عمل نیاز به مراقبت خاصی نمی باشد و تمام مواردی که در سایر عمل های بینی انجام می شود را باید در نظر گرفت و دقت داشت که از خوردن ضربه به بینی خود داری شود .
برخی از خدمات دکتر فرزان رضایی جراح زیبایی بینی و صورت
منتظر نظرات و پیشنهادات شما عزیزان هستیم
با تشکر مدیریت سایت دکتر فرزان رضایی- بهترین جراح بینی