برای انجام جراحی بینی ، دو متد برش دهی مورد استفاده قرار می گیرند که با نام های رینوپلاستی باز و بسته نیز شناخته می شوند. روش باز را می توان تکنیک سنتی و قدیمی دانست که تمامی جراحان برای انجام پروسه از آن استفاده می کنند. اما در مقابل آن جراحی بینی بسته متد جدیدتر و تخصصی تری است که امروزه توسط جراحان حاذق و با تجربه به انجام می رسد. مشخصاً جراحی مدرن پرزرویشن بسته تفاوت هایی را با تکنیک پیشین رینوپلاستی شامل شده و نیز مزایا و محدودیت هایی دارد. دکتر فرزان رضایی در این مقاله قصد دارند کلیه موارد مربوطه در خصوص این روش را مورد بحث قرار دهند، پس با ما همراه باشید.
بهتر است بدانید عمل زیبایی بینی پروسه ای است که در راستای درمانی و زیبایی به انجام می رسد. امروزه پیشرفت های زیادی در این حوزه حاصل شده اند که همگی به کاهش تهاجم این روند و البته بالا رفتن میزان رضایت از نتیجه منجر شده اند. ایرادات دماغ هر فرد با فرد دیگر متفاوت است و با توجه به شرایط هر شخص ، پزشک یکی از تکنیک های بروز را بر می گزیند. یکی از این روش های جدید در این عمل ، متد جراحی بینی بسته کم تهاجمی است. نکته ای که باید در این متد به آن توجه شود ، انتخاب یک جراح خوب و متبحر است. زیرا در جراحی مدرن بسته ، نیاز است که فرد تخصص کافی را داشته باشد تا بتواند از برش های محدودی که ایجاد شده است ، تغییرات را به نحو احسن اعمال نماید.
عمل بینی بسته (Closed Rhinoplasty) را می توان نوعی تکنیک مدرن و کم تهاجمی دانست. این امر به خاطر نوع برشی است که طی این تکنیک بر روی دماغ ایجاد می شود. برای پیاده سازی تکنیک جراحی مدرن بسته ، به جای آن که پوست بینی در ناحیه کلوملا برش داده شود ، برش و شکاف ها درون سوراخ های دماغ ایجاد می گردند. جراح با ایجاد هر برش به صورت جداگانه در جراحی بینی بسته ، با بلند کردن پوست از روی ساختار ، اصلاحات مورد نیاز را در هر سوی بینی اعمال می کند.
عموما تکنیک های جدید با این نگرش در هر حوزه ابداع می گردند که محدودیت های روش پیشین را تا حد امکان برطرف کرده باشند. در عمل بینی بسته نیز این مورد مد نظر قرار گرفته است.
برترین مزیت تکنیک مذکور را می توان محل برش آن دانست. با توجه به آن که برش ها در جراحی بینی بسته کم تهاجمی ، داخل سوراخ های دماغ ایجاد می شوند ، بعد از عمل بر روی موضع جراحی شده هیچگونه اثری از جای زخم و اسکاری نخواهد بود. نکته ذکر شده از سوی متقاضیان این عمل بسیار مورد اهمیت است. زیرا زمانی که به مطب دکتر مراجعه می کنند اولین مسئله ای که از ایشان جویا می شوند این است که جای بخیه تا چه حد بر روی پوست باقی می ماند ؟ اگر شما به یک جراح مراجعه نمایید جراحی مدرن بسته انجام دهد ، دیگر نگران این که اثر بخیه های روی پوست باقی بماند ، نخواهید بود.
برش هایی که در جراحی بینی بسته ایجاد می شوند محدود و کوچک هستند ؛ از این بابت باعث می شود که پس از عمل ورم و کبودی کمتری در آن ناحیه نمود پیدا کند. همچنین به خطر اینکه برش های طول کمتری دارند ، سریع تر بهبود پیدا می کنند . با توجه به موارد گفته شده ، دوره ریکاوری با سرعت بیشتری پیش می رود و اثرات جانبی مثل ورم و کبودی در زمان کوتاه تری برطرف می شوند.
این عمل اگر به روش جراحی مدرن پرزرویشن بسته انجام شود ، در مدت زمان کوتاه تری به پایان می رسد. زیرا جراح می تواند از طریق برش های ایجاد شده سریع تر اصلاحات لازم را اعمال کند.
با توجه به این که در جراحی بینی بسته سبک کم تهاجمی ، عموما تغییرات کمتری بر روی ساختار طبیعی دماغ اعمال می شود ، نتیجه پایانی از آن ، عموما طبیعی تر خواهد بود. مولفه نچرال بودن بینی عمل شده امروزه در میان متقاضیان این عمل زیبایی بسیار طرفدار پیدا کرده است.
در مورد کاندیدای ایده آل جراحی مدرن بسته باید گفت کسانی که می خواهند رينوپلاستي اولیه انجام دهند ، بهترین گزینه هستند. همچنین با توجه به مزیت های ذکر شده در مورد این تکنیک می توان گفت افرادی که دماغ گوشتی دارند نیز برای این تکنیک انتخاب مناسبی هستند. چرا که پوست بینی این افراد ضخیم بوده و به طور طبیعی مستعد ورم و تشکیل اسکار است. در صورتیکه عمل مدرن پرزرویشن بسته به انجام رسد ، احتمال موارد ذکر شده برای این افراد کمتر خواهد بود.
قوز و برآمدگی پل یکی از شایع ترین ایرادات است که افراد برای رفع آن به جراحی روی می آورند. کسانی که از این نقص ظاهری خود رنج می برند ، می توانند تحت جراحی بینی بسته کم تهاجمی ، آن را برطرف سازند. تکنیک رینوپلاستی بسته برای آن دسته از افرادی که به انحراف سپتوم دچار هستند و می خواهند سپتوپلاستی انجام دهند نیز قابل اجرا می باشد.
هر چند تکنیک مذکور تخصصی و جدید می باشد ، اما مثل هر روند دیگری محدودیت هایی را شامل می شود. در عمل بسته بینی ، برش های ایجاد شده محدودتر هستند ، به همین خاطر بافت ها به میزان کمی دستکاری می شوند و همین امر موجب می گردد که ایرادات بسیار پیچیده به این روش قابل حل نباشد. معمولا برای انجام عمل های ترمیمی ، روش جراحی بینی بسته کم تهاجمی کاربرد چندانی ندارد. زیرا عموما ترمیم کردن دماغ نیازمند پیاده سازی اصلاحات بیشتری است که ممکن است جراح را به ایجاد برش های وسیع تر مجبور نماید.
✅ نکته : البته موارد فوق صد در صدی نیستند. جراح شرایط و وضعیت بیمار خود را بررسی می کند و تصمیم گیری نهایی در خصوص انتخاب تکنیک مناسب را پس از انجام معاینه می گیرد.
برای به انجام رساندن عمل بینی به روش بسته ابتدا جلسه مشاوره ای با پزشک منتخب خود خواهید داشت. در این جلسه پزشک بررسی می نماید که شما برای اجرای این تکنیک ، کاندیدای مناسبی هستید یا خیر. همچنین ایشان پرونده پزشکی شما را نیز مورد بررسی قرار می دهد. این فرایند عموما تحت بیهوشی عمومی به انجام می رسد. بدین معنا شخص در تمام مدت عمل در خواب می باشد.
در جراحی بینی بسته ، برش های داخلی ایجاد شده ، پوست از روی ساختار بینی برداشته می شود و چنانچه جراح از تکنیک پرزرویشن رینوپلاستی بهره بگیرد ، با حفظ ساختار ، تغییرات لازم را پیاده می کند. در پایان زمانی که ایرادات اعم از قوز و انحراف سپتوم برطرف گردید و در صورت نیاز کانتور لاین بینی نیز انجام شد ، برش های داخلی بخیه زده می شوند.
کسانی که می خواهند تحت جراحی بینی بسته قرار بگیرند ، لازم است پیش از پروسه ، آمادگی لازم را از لحاظ فیزیکی و ذهنی داشته باشد ؛ در همین راستا اقدامات زیر باید به انجام برسند:
طی پروسه جراحی بینی بسته سبک کم تهاجمی ، جراح متبحر در این حوزه قادر است هم نقص های ظاهری را رفع کند و هم مشکلات ایجاد شده به لحاظ عملکردی را درمان سازد. از جمله ایرادات ظاهری دماغ که با روش جراحی مدرن بسته و کم تهاجم حل شدنی هستند عبارتند از :
دو تکنیک جدید و قدیم عمل رینوپلاستی ، مشخصا با هم تفاوت هایی را دارند که در ادامه به آن ها می پردازیم. اصلی ترین تفاوت این دو متد در محل ایجاد برش های جراحی است و حتی می توان گفت باقی اختلاف ها از این امر نشات می گیرند. در عمل بینی به روش بسته برش داخل سوراخ ها ایجاد می شود و در روش باز بر روی کلوملا. دوره نقاهت عمل بسته بینی کوتاه تر بوده در حالیکه ریکاوری پس از رینوپلاستی باز مدت بیشتری زمان می برد چرا که ورم و کبودی بیشتری بعد از این تکنیک نمود پیدا می کند.
با توجه به این که برش در عمل به روش باز وسیع تر می باشد ، تمامی متقاضیان می توانند به این روش جراحی شوند اما در طرف دیگر در عمل بینی بسته ، به خاطر محدود بودن برش ها ، ممکن است برخی از افراد نتوانند تحت این متد عمل شوند ؛ مثل کسانی که می خواهند برای بار دوم رینوپلاستی انجام دهند.
🛑 توجه ! گاها گفته می شود در جراحی بینی بسته سبک کم تهاجمی به خاطر محدود بودن برش ها، امکان این که اصلاحات به طور دقیق و کاملا درست به انجام برسند ، در مقایسه با عمل باز کمتر است. اما باید این مطلب را به یاد داشته باشید که جراحی مدرن بسته یک تکنیک تخصصی و جدید است و هدف آن رفع محدودیت های روش قبلی است. بنابراین شایان ذکر است که چنانچه جراحی بینی بسته از سوی یک جراح متخصص انجام شود ، نه تنها می تواند معایب و نواقص را به طور کامل برطرف سازد ، بلکه میزان رضایت از نتیجه حاصل را نیز بالاتر می برد. بنابراین یکی از اصل ها در پیاده سازی تکنیک های راینوپلاستی، خود پزشک است که بتواند با تجربه و علم خود در زمینه مربوطه چالش های احتمالی را به نحو احسن پشت سر بگذارد.
این مورد از سوی جراح مرتبا به شما گوشزد می شود که پس از عمل ، اگر می خواهید نتیجه به همان خوبی باقی بماند ، باید نکات مراقبتی را رعایت کنید. در ادامه به مهم ترین مراقبت های پس از جراحی بینی بسته کم تهاجمی اشاره کرده ایم :
تا زمانی که گچ و پانسمان بر روی بینی قرار گرفته است ، از خیس شدن آن امتناع کنید. در این مدت به منظور تمیز کردن صورت تان می توانید از دستمال مرطوب یا تمیزکننده های پوست که بدون نیاز به آب قابل استفاده هستند ، کمک بگیرید. به مصرف داروها ، در زمان معین شده از سوی جراح اهمیت دهید ؛ زیرا زمانی داروهای مسکن و آنتی بیوتیک ها به خوبی در کاهش ب و ریسک عفونت تاثیر می گذارند که طبق برنامه مصرف شوند.
این را بدانید تا زمانی که بافت ها بینی به بهبودی نسبی نرسیده و ساختار جدید هنوز سازگاری پیدا نکرده است ، بایستی از رفتن به مکان ها پر ازدحام که ریسک برخورد فیزیکی با دماغ را بالا می برند ، اجتناب نمایید. هر چند پس از جراحی بینی بسته به سبک کم تهاجمی ، ورم زیادی نمود پیدا نمی کند ، اما برای کمک به کاهش همین میزان از ورم پس از جراحی مدرن بسته راهکارهایی ارائه شده است که عبارتند از :
بیشتر بیماران در طول چند روز تا چند هفته اول بعد از جراحی بینی بسته علائمی از قبیل کبودی و تورم را تجربه می کنند. بسیاری از بیماران بعد از یک هفته می توانند به محل کار خود باز گردند البته مشروط بر اینکه شغل آنها فشار فیزیکی زیادی را به آنها تحمیل نکند. به بیمار توصیه می شود در طی شش هفته اول بعد از عمل بینی بسته از انجام فعالیت های فیزیکی سنگین خودداری کند. رینوپلاستی بسته به مدد تکنیک های پیشرفته از قبیل پرزرویشن رینوپلاستی و روش های بدون اسکار، دوره ریکاوری کوتاه تری را به همراه خواهد داشت.
اولین نکته مهم در خصوص دوره ریکاوری رینوپلاستی بسته این است که بدانید دوره ریکاوری یک پروسیجر تقریباً یک ساله است که در طول آن ، ورم به طور کامل فروکش کرده و شکل نهایی بینی ظاهر می شود. بیشتر بیماران در طول چند هفته اول بهبود بافت های بینی ، شاهد تغییر قابل ملاحظه ای در این اندام هستند و به تدریج با کاهش ورم ، بهبودی بهتری در بینی حاصل می شود.
بافت نرم بینی در مقایسه با بخش های دیگر ، ورم را برای مدت زمان بیشتری در خود نگه می دارد بنابراین دستیابی به کانتور نهایی بینی در بافت های نرم آن ، اغلب بعد از چند ماه ظاهر می شود.
بعد از عمل بینی بسته ، در برخی موارد ، در داخل بینی اسپلینت استفاده می شود و بیرون بینی نیز گچ گرفته می شود. این گچ اغلب به مدت یک هفته روی بینی باقی می ماند و بعد از یک هفته به دست پزشک ، از روی بینی برداشته می شود.
درد و ورم نیز در هفته اول به اوج خود رسیده و پس از آن فروکش می کند. گاهی گونه ها و اطراف چشم ها نیز به مدت یک تا دو هفته کبود می شود ولی به تدریج ، به طور خودبخود ، محو می گردد.
اجرای دستورالعمل های سفارشی پزشک و مصرف داروهای تجویز شده توسط او ، بهترین راهکار برای دستیابی به بهترین نتیجه ممکن از جراحی بینی به روش بسته می باشد.
وقوع عارضه بعد از هر نوع عمل جراحی محتمل و گاها اجتناب ناپذیر است. حال هر چند که گفته می شود روش بسته یک سبک مدرن و کم تهاجم است ، اما باید بدانید که امکان دارد حتی پس از آن هم عوارضی نمود پیدا کند ؛ منتها در قیاس با سایر متدها ریسک و شدت وقوع پایین تر می باشد. عوارض بعد از جراحی بینی بسته کم تهاجمی ، به دو دسته موقت و طولانی مدت تقسیم می شوند. از جمله عارضه های موقت که به گونه ای طبیعی هم هستند می توان به ورم ، کبودی ، درد و خونریزی خفیف اشاره کرد که با رعایت نکات مراقبتی که پیش تر توضیح داده شده اند ، می توان آن ها را کنترل کرد و سریع تر بهبود بخشید. از جمله عارضه های حادتر که برای بهبودی به مدت بیشتری نیازمند بوده و گاهی ممکن است روند درمانی هم اتخاذ گردد ، عفونت و هماتوم هستند. البته این دو مورد بسیار به ندرت بعد از جراحی مدرن بسته نمود پیدا می کنند.
همان گونه که چند مرتبه در مقاله ذکر شد ، رینوپلاستی بسته که یک جراحی بینی سبک کم تهاجم است ، متد تخصصی تلقی می شود. با توجه به مزایایی که این روش دارد قطعا هر متقاضی می خواهد از ان به یک نتیجه فوق العاده دست پیدا کند. کسب یک نتیجه عالی از عمل بینی به روش بسته در گرو چند فاکتور مهم است که در ادامه آن ها را متذکر می شویم :
امروزه با توجه به گستردگی اینترنت در اکثر نقاط ، پیدا کردن یک جراح متخصص و حاذق ، امر نسبتا آسان تری شده است. بدین صورت که میتوان با سرچ کردن نام پزشک مورد نظر به سایت و دیگر صفحات کاری ایشان دسترسی پیدا کند و نسبت به مواردی از قبیل نمونه کارهای ایشان و میزان رضایت مراجعه کنندگان را از انجام جراحی بینی بسته نزد وی ، آگاهی نسبی پیدا کند.
از دیگر راه هایی که شما را به یک جراح خوب می رساند ، پرس و جو کردن از افرادی است که عمل موفقی داشته اند. بنابراین می توانید از آنان نام جراح را بپرسید و به او مراجعه کنید. روش دیگر ملاقات حضوری است. بدین صورت شما به مطب جراح مد نظر خود برای انجام جراحی بسته بینی مراجعه می کنید و با ایشان گفتگویی در خصوص عمل به انجام می رسانید. دیدار به صورت حضوری از مزیت هایی برخوردار است :
تکنیک های مدرن رینوپلاستی بعد از رسیدن بینی به بلوغ و رشد کامل که اغلب در 15 سالگی رخ می دهد قابل اجرا می باشند. در این سن اسکلت صورت به بلوغ کافی برای قرار گرفتن تحت تغییرات زیبایی می رسد. همه بیماران رینوپلاستی بر یک مبنای موردی تحت ارزیابی قرار می گیرند. شرکت در جلسه مشاوره فرصت خوبی برای تشخیص رسیدن بینی به بلوغ و مستعد بودن شرایط برای قرار گرفتن تحت رینوپلاستی بسته می باشد.
هرچند این تکنیک یک عملیات تهاجمی است ولی پیشرفت های تکنولوژی امکان سپری شدن سریع تر دوره بهبود و مشاهده نتیجه زودتر از موعد مورد انتظار را فراهم کرده است. در گذشته جراح در اتاق عمل ، دماغ بیمار را به طور کامل پانسمان می کرد و این پانسمان می بایست یک هفته باقی بماند که طبیعتاً اوقات آزار دهنده ای را برای بیمار رقم می زد. این روزها پزشکان از استنت های سیلیکونی توخالی در داخل هر سوراخ استفاده می کنند. به این ترتیب بیمار می تواند از لحظه به هوش آمدن از راه بینی نفس بکشد.
برای مراقبت و پشتیبانی از بیرون بینی نیز از تکنولوژی اسپلینت استفاده می شود. اسپلینت های قدیمی قالب های گچی بودند که بر روی دماغ بیمار تعبیه می شدند ولی اسپلینت های شفاف جدید با استفاده از تکنیک های تصویر برداری سه بعدی متناسب با بینی هر بیمار قالب گیری و طراحی شده اند و با قرار گرفتن بر روی بینی علاوه بر پشتیبانی بهتر از تغییرات شکل داده شده در طول جراحی، در مقایسه با گچ بینی ظاهر خوشایندتری را در طول دوره ریکاوری خواهند داشت.
با توجه به اینکه بیمار در طول دوره بهبود تا حد امکان نباید بینی خود را لمس کرده و از فین کردن نیز باید خودداری کند ، بسیاری از بیماران با این سوال روبرو می شوند که چگونه می توانند بینی خود را در طول این مدت تمیز نگه دارند. بعلاوه ، در این مدت ، احساس گرفتگی بینی ، یکی از تجربیات ناخوشایندی است که در اثر متورم شدن بافت های داخل بینی اتفاق می افتد. بمنظور اجتناب از وارد آمدن فشار به بینی یا آسیب دیدن بافت های در حال بهبود ، و نیز برای پیشگیری از به تعویق افتادن فرایند بهبود و مشاهده سریع تر نتیجه نهایی درمان ، توصیه می شود برای تمیز کردن بافت های در حال بهبود ، به آرامی از محلول سالین برای آبکشی و تمیز کردن مجاری بینی تان استفاده کنید. یک پنبه تمیز را به محلول سالین آغشته کرده و به آرامی داخل مجاری بینی را به این محلول آغشته کنید. به این ترتیب ، بینی از وجود ترشحات و آلودگی ها پاک می شود. بعد از برداشته شدن گچ بینی ، نحوه شستشوی بینی تغییر می کند. در این مرحله ، می توانید یک سرنگ بدون سوزن را با محلول سالین پر کرده و به آرامی در ورودی یکی از سوراخ های بینی قرار داده و محتویات داخل سرنگ را به مجرای بینی انتقال دهید به طوریکه این محلول ، از سوراخ دیگر بینی خارج شده و داخل مجاری بینی را پاک کند. همین کار را در سوراخ دیگر بینی نیز انجام دهید.
از مزایای انجام عمل بینی به روش بسته میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
این روش برای اصلاح ایرادات ظاهری جزئی توصیه میشود؛ بنابراین، تنها افرادی میتوانند عمل بسته بینی را انجام دهند که نوک بینی و پل بینی آنها متناسب و متقارن باشد و هدف جراحی رفع نواقص ظاهری جزئی باشد. این افراد عبارتاند از:
تکنیک عمل بینی بسته در عین کم تهاجم بودن، بسیار کارآمد است. ممکن است شنیده باشید که روش بسته تنها برای عمل کردن بر روی بینیهایی مناسب است که پیچیدگی و مشکلات کمتری دارند. اما رینوپلاستی بسته برای هر نوع بینی با هر میزان مشکلی قابل انجام است.
در عمل بینی استخوانی که باید قوز شدید برطرف گردد، انحراف سپتوم بهبود پیدا کند و اندازه بینی کوچکتر شود، همه موارد مذکور با اتخاذ متد عمل بینی بسته، قابل درمان هستند.
یا حتی طی عمل بینی گوشتی که بخاطر پوست ضخیم آنها ممکن است چالشهایی به همراه داشته باشد، جراح به کمک عمل به روش بسته میتواند هرگونه اصلاحی را بر روی بینی پیادهسازی کند.
شاید در گذشته جراح بینی بسته محدود به برخی از کیسهای درمانی میشد، اما امروزه بخاطر پیشرفت و توسعههای به عمل آمده در حوزه جراحی بینی، متد بسته بیشک به یکی از کاربردیترین تکنیکها مبدل شده که مزایای بسیاری به همراه دارد.
بیماران به هنگام مراجعه به مطب دکتر ، بعد از این که از سوی ایشان در خصوص نحوه انجام عمل توضیحاتی ارائه شد ، سوالاتی در ذهن شان شکل می گیرند که آن ها را با پزشک خود مطرح می کنند. در ادامه از جمله پر تکرارترین پرسش ها همراه با پاسخ مربوطه را در اختیار شما قرار دادیم.
با توجه به این که طی این روند برش جراحی درون بینی ایجاد می شود ، در نهایت هر گونه جای بخیه و زخم از دید پنهان باقی می ماند. این مشخصه می تواند تکنیک رینوپلاستی بسته را به عنوان متد برتر مبدل سازد. اما باید دقت داشته باشید که تمامی انواع بینی نمی توانند تحت این فرایند عمل شوند. بنابراین پزشک با توجه به مشکلات هر فرد که باید طی عمل برطرف گردند ، بهترین روش را برای او بر می گزیند.
با توجه به نحوه انجام عمل بینی بسته ، مدت زمان پروسه ، به طور میانگین حدود یک الی دو ساعت در نظر گرفته شده است.
برخی از افراد نگران این هستند که طی عمل ، جراح برای اعمال اصلاحات مجبور به شکستن استخوان بینی شود. اما جراحی بینی بسته ، به خصوص اگر همراه با پرزرویشن رینوپلاستی به انجام برسد ، جراح نه تنها استخوان را نمی شکند ، بلکه سعی دارد با اعمال کمترین آسیب ها به بافت ، فرایند را به پایان برساند.
عموما امروزه ، جراحان برای بستن برش ها و شکاف های ایجاد شده ، از نخ بخیه جذبی استفاده می کنند. به همین سبب پس از عمل لزومی به کشیدن بخیه ها نیست ؛ چرا که پس از مدتی ، خود به خود جذب می شوند.
در خصوص هزینه که از نظر بیماران یکی از مهم ترین موارد عمل است ، پزشک در پاسخ اعلام می دارد که فاکتورهای مختلفی در تعیین این مسئله دخالت دارند. مواردی مثل پیچیدگی جراحی ، تکنیک های مورد استفاده حین عمل ( مثل : استفاده از گرافت) ، میزان تخصص جراح ، دستمزد جراح بینی و تیم همراه ایشان ، محل انجام عمل ( کلینیک یا بیمارستان) و البته صورتحساب مرکز درمانی ، در کنار همدیگر هزینه نهایی عمل بینی بسته را معین می سازند.
دانلود فایل : جراحی بینی بسته – PDF